Hlavní jídlo
4 porce
30 minut
Ingredience
- 640 g mletého hovězího masa
- 8 plátků středně vyzrálého čedaru
- 2 lžíce másla
- Sůl, pepř a sušený česnek na dochucení
Na omáčku
- 70 g majonézy
- 1 lžička anglické nebo dijonské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička Worcesterské omáčky
Přísady do burgeru
- 8 burgerových bulek
- Omáčka
- Hlávkový salát
- Nakládané okurky
- Červená cibule
- Rajčata
💡 Tip: Doporučujeme sestavit burger takto: na spodní část bulky naneste omáčku, poté přidejte 3 plátky nakládané okurky a trochu hlávkového salátu. Chcete-li, přidejte také rajčata a červenou cibuli. Navrch položte maso s rozpuštěným čedarem a přiklopte horní částí bulky.
Postup
- Smíchejte mleté maso se solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozdělte na 8 stejných porcí (cca 80 g každá), přikryjte potravinářskou fólií a nechte odležet v lednici.
- Předehřejte grilovací plochu se zavřeným víkem na 150 °C – zapněte všechny hořáky na střední teplotu.
- Mezitím smíchejte majonézu s hořčicí a dejte stranou. Do kečupu vmíchejte lžičku Worcesterské omáčky (volitelné) a také odložte bokem.
- Připravte a nakrájejte veškeré přísady předem, abyste mohli burgery ihned po sundání z grilu sestavit.
- Na grilovací plochu dejte máslo a nechte ho na střední teplotě rozpustit. Rozříznutou stranou dolů položte bulky na gril a nechte opékat, dokud nezískají lehce hnědou (zlatavou) barvu. Dávejte pozor, aby gril nebyl příliš rozpálený – bulky by se mohly připálit. Přendejte je na ohřívací mřížku, pokud ji váš gril má.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a připravte se na grilování masa. Při přípravě masa na burgery nechte víko grilu otevřené. Položte 4 porce masa na rozpálenou plochu. Každý kousek zakryjte pečicím papírem a stlačte lisem na burgery, velkou špachtlí nebo malým hrncem.
- Odstraňte papír, maso dochuťte solí, pepřem a česnekem, přidejte trochu Worcesterské omáčky a otočte. Grilujte cca 2 minuty z jedné a 1 minutu z druhé strany.
- Na polovinu burgerů položte plátek čedaru a víko grilu na 30 sekund zavřete, aby se sýr rozpustil.
- Podávejte teplé na opečených bulkách s připravenými přísadami.