Skip to content Skip to footer

Šťavnatý smash burger

Hlavní jídlo
4 porce
30 minut

Ingredience

  • 640 g mletého hovězího masa
  • 8 plátků středně vyzrálého čedaru
  • 2 lžíce másla
  • Sůl, pepř a sušený česnek na dochucení

Na omáčku

  • 70 g majonézy
  • 1 lžička anglické nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička Worcesterské omáčky

Přísady do burgeru

  • 8 burgerových bulek
  • Omáčka
  • Hlávkový salát
  • Nakládané okurky
  • Červená cibule
  • Rajčata

💡 Tip: Doporučujeme sestavit burger takto: na spodní část bulky naneste omáčku, poté přidejte 3 plátky nakládané okurky a trochu hlávkového salátu. Chcete-li, přidejte také rajčata a červenou cibuli. Navrch položte maso s rozpuštěným čedarem a přiklopte horní částí bulky.

Postup

  1. Smíchejte mleté maso se solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozdělte na 8 stejných porcí (cca 80 g každá), přikryjte potravinářskou fólií a nechte odležet v lednici.
  2. Předehřejte grilovací plochu se zavřeným víkem na 150 °C – zapněte všechny hořáky na střední teplotu.
  3. Mezitím smíchejte majonézu s hořčicí a dejte stranou. Do kečupu vmíchejte lžičku Worcesterské omáčky (volitelné) a také odložte bokem.
  4. Připravte a nakrájejte veškeré přísady předem, abyste mohli burgery ihned po sundání z grilu sestavit.
  5. Na grilovací plochu dejte máslo a nechte ho na střední teplotě rozpustit. Rozříznutou stranou dolů položte bulky na gril a nechte opékat, dokud nezískají lehce hnědou (zlatavou) barvu. Dávejte pozor, aby gril nebyl příliš rozpálený – bulky by se mohly připálit. Přendejte je na ohřívací mřížku, pokud ji váš gril má.
  6. Zvyšte teplotu na středně vysokou a připravte se na grilování masa. Při přípravě masa na burgery nechte víko grilu otevřené. Položte 4 porce masa na rozpálenou plochu. Každý kousek zakryjte pečicím papírem a stlačte lisem na burgery, velkou špachtlí nebo malým hrncem.
  7. Odstraňte papír, maso dochuťte solí, pepřem a česnekem, přidejte trochu Worcesterské omáčky a otočte. Grilujte cca 2 minuty z jedné a 1 minutu z druhé strany.
  8. Na polovinu burgerů položte plátek čedaru a víko grilu na 30 sekund zavřete, aby se sýr rozpustil.
  9. Podávejte teplé na opečených bulkách s připravenými přísadami.

Zanechte komentář