Skip to content Skip to footer

Gratinované brambory Dauphinoise

Hlavní jídlo

4 porce

Ingredience:

  • 1 lžička másla na vymazání zapékací nádoby
  • 800 g brambor s pevnou strukturou (salátové brambory)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • Sýr na zapékání (např. Ementál, Čedar, Gouda)

TIP:
Podložte zapékací misku např. mřížkou, aby se její dno nepřehřívalo.

Postup:

  1. Předehřejte gril se zavřeným víkem na přibližně 180 °C se všemi hořáky nastavenými na středně vysokou teplotu.
  2. Vymažte gratinovací nebo zapékací misku (přibližně 24 cm v průměru nebo 26 × 20 cm) máslem.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o tloušťce 2–3 mm.
  4. Plátky brambor uspořádejte ve vějířovitém vzoru do misky.
  5. Smíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dohromady metličkou.
  6. Nalijte směs smetany na plátky brambor.
  7. Pečte na předem předehřátém grilu se zavřeným víkem po dobu 45 minut nebo do zlatohnědé barvy.
  8. Přibližně po 30 minutách pečení posypte sýrem.
  9. Vyjměte misku z grilu, nechte krátce odpočinout a podávejte.

Zanechte komentář