Hlavní jídlo
4 porce
Doba přípravy: 30–45 minut
Ingredience
Hlavní suroviny
- 4 kusy rybího filetu (cca 125 g každý) – candát, losos, pstruh nebo treska
- 80 g polenty
- Trocha oleje
- Špetka soli
Na vinaigrette
- 200 ml smetany na vaření
- 4 cl dýňového oleje
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na přílohu
- Růžičky brokolice
- Houby (např. shitake, portobello nebo směs lesních hub)
- Čerstvý tymián
- Trocha soli
- Trocha pepře
Postup
Příprava vinaigrette
- Smíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Přiveďte směs k varu v rendlíku na grilu a vařte za stálého míchání do krémové konzistence. (Ujistěte se, že rendlík je z nerezové oceli nebo litiny.)
- Přidejte dýňový olej a dále redukujte, dokud vinaigrette nezhoustne.
Příprava ryby
- Filety omyjte, osušte a osolte.
- Obalte je z jedné strany – na straně s kůží – v polentě.
- Rozehřejte gril na střední teplotu, přidejte olej a smažte filety dozlatova a dokřupava z obou stran.
Příprava přílohy
- Současně osmažte brokolici a houby vedle rybích filetů na troše oleje.
- Osolte a opepřete.
- Přidejte k nim máslo a krátce promíchejte.
- Nakonec dochuťte směs tymiánem.
Servírování
- Rybu servírujte na lůžku z vinaigrette s dýňovým olejem.
- Jako přílohu podávejte směs brokolice a hub.