Skip to content Skip to footer

Filet z lososa obalený v polentě s vinaigrettem z dýňového oleje.

Hlavní jídlo
4 porce
Doba přípravy: 30–45 minut

Ingredience

Hlavní suroviny

  • 4 kusy rybího filetu (cca 125 g každý) – candát, losos, pstruh nebo treska
  • 80 g polenty
  • Trocha oleje
  • Špetka soli

Na vinaigrette

  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 cl dýňového oleje
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • Špetka pepře

Na přílohu

  • Růžičky brokolice
  • Houby (např. shitake, portobello nebo směs lesních hub)
  • Čerstvý tymián
  • Trocha soli
  • Trocha pepře

Postup

Příprava vinaigrette

  1. Smíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek.
  2. Přiveďte směs k varu v rendlíku na grilu a vařte za stálého míchání do krémové konzistence. (Ujistěte se, že rendlík je z nerezové oceli nebo litiny.)
  3. Přidejte dýňový olej a dále redukujte, dokud vinaigrette nezhoustne.

Příprava ryby

  1. Filety omyjte, osušte a osolte.
  2. Obalte je z jedné strany – na straně s kůží – v polentě.
  3. Rozehřejte gril na střední teplotu, přidejte olej a smažte filety dozlatova a dokřupava z obou stran.

Příprava přílohy

  1. Současně osmažte brokolici a houby vedle rybích filetů na troše oleje.
  2. Osolte a opepřete.
  3. Přidejte k nim máslo a krátce promíchejte.
  4. Nakonec dochuťte směs tymiánem.

Servírování

  • Rybu servírujte na lůžku z vinaigrette s dýňovým olejem.
  • Jako přílohu podávejte směs brokolice a hub.

Zanechte komentář