Hlavní jídlo
4 porce
Ingredience:
- 1 lžička másla na vymazání zapékací nádoby
- 800 g brambor s pevnou strukturou (salátové brambory)
- 200 g smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- Sýr na zapékání (např. Ementál, Čedar, Gouda)
TIP:
Podložte zapékací misku např. mřížkou, aby se její dno nepřehřívalo.
Postup:
- Předehřejte gril se zavřeným víkem na přibližně 180 °C se všemi hořáky nastavenými na středně vysokou teplotu.
- Vymažte gratinovací nebo zapékací misku (přibližně 24 cm v průměru nebo 26 × 20 cm) máslem.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o tloušťce 2–3 mm.
- Plátky brambor uspořádejte ve vějířovitém vzoru do misky.
- Smíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek dohromady metličkou.
- Nalijte směs smetany na plátky brambor.
- Pečte na předem předehřátém grilu se zavřeným víkem po dobu 45 minut nebo do zlatohnědé barvy.
- Přibližně po 30 minutách pečení posypte sýrem.
- Vyjměte misku z grilu, nechte krátce odpočinout a podávejte.