Skip to content Skip to footer

Lívance s borůvkami a mandlovým máslem

Snídaně / Dezert
12 lívanců
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

Na mandlové máslo

  • 300 g čerstvých mandlí
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého kardamomu

Na lívance

  • 2 vejce
  • 140 g mouky
  • 40 g cukru
  • 6 g kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • Špetka jedlé sody
  • 15 cl podmáslí
  • 60 g másla
  • 125 g mražených borůvek
  • 40 g čerstvých borůvek
  • Trochu moučkového cukru

💡 Tip: Pokud chcete ušetřit čas, můžete použít kupované mandlové máslo ze supermarketu.

Postup

Mandlové máslo

  1. Nasypte mandle do mísy kuchyňského robota. Mixujte po krátkých intervalech, aby se předešlo přehřátí.
  2. Mixujte přibližně 10 minut, dokud nevznikne hladké mandlové pyré.
  3. Přidejte skořici a kardamom, poté máslo nechte vychladnout.

Těsto na lívance

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu.
  2. Přidejte žloutky a podmáslí.
  3. Rozpusťte máslo a vmíchejte ho do těsta.
  4. Přidejte mražené borůvky a míchejte, dokud není směs rovnoměrná.

Sníh z bílků

  1. Oddělte žloutky od bílků.
  2. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.

Smažení lívanců

  1. Na grilovací desce rozpusťte trochu másla a rozehřejte ji.
  2. Nalijte naběračku těsta a smažte 1–2 minuty.
  3. Jakmile se na povrchu objeví bubliny, lívanec otočte a smažte další 1–2 minuty dozlatova.

Servírování

  1. Lívance ozdobte čerstvými borůvkami.
  2. Posypte moučkovým cukrem a podávejte ihned s mandlovým máslem.

Zanechte komentář