Hlavní jídlo
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Těsto na pizzu
- 275 g mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička droždí
- 2 lžičky soli
- 175 ml teplé vody
- 2 lžičky olivového oleje
Přísady na pizzu
- Rajčatová passata
- Sýr Mozzarella
- Salám (ideálně pálivý)
- Nakrájená červená cibule
- Sušená rajčata
- Černé olivy (volitelné)
💡 Tip: Pod těsto na pizzu položte pečicí papír, aby šlo snadno přenést na pizza kámen. Papír jednoduše odstraníte, jakmile těsto začne kynout a zpevní se.
Postup:
- V malé misce smíchejte cukr a droždí s teplou vodou. Nechte odstát 5 minut. Droždí by mělo začít kvasit, poznáte to podle pěny na povrchu.
- Připravte těsto přidáním vzniklé směsi do mouky společně s olivovým olejem a solí. Hněťte přibližně 10 minut, dokud nevznikne měkké a hladké těsto.
- Těsto vytvarujte do koule a vložte do velké mísy. Potřete trochou olivového oleje, přikryjte a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny (nebo přes noc v lednici).
- Před pečením těsto znovu krátce propracujte a nechte ještě jednou vykynout.
- Položte pizza kámen na grilovací plochu a předehřejte ho na 230 °C (cca 15–20 minut).
- Těsto vyválejte do kruhu a položte na malý kus pečicího papíru.
- Rozetřete rajčatovou passatu, posypte částí mozzarelly.
- Přidejte červenou cibuli, salám, sušená rajčata a případně olivy.
- Zasypejte zbylou mozzarellou a rovnoměrně pokapejte olivovým olejem.
- Pizzu přeneste na pizza kámen a pečte pod zavřeným víkem 10–15 minut (dle teploty kamene).
- Jakmile je pizza hotová, sundejte ji z grilu pomocí kovové lopatky nebo tácku na pizzu.
- Podávejte ihned