Skip to content Skip to footer

Quiche se slaninou, pórkem a sýrem Gruyere

Hlavní jídlo
6 porcí
60–90 minut

Ingredience

Těsto

  • 250 g mouky
  • 140 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
  • 1 lžička soli
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Náplň

  • 200 g slaniny, nakrájené na plátky
  • 1 velký nebo 2 malé pórky (pouze bílá a světle zelená část)
  • 1 lžička nasekaných lístků tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý bílý pepř
  • 220 g nastrouhaného sýra Gruyère
  • 2 vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 500 ml smetany ke šlehání (plnotučné)

💡 Tip: Těsto můžete nahradit hotovým těstem na quiche z obchodu a tím urychlit přípravu.

Příprava těsta

  1. Nasypte mouku na pracovní plochu, vytvořte důlek, přidejte máslo a sůl, rukama zpracujte do drobenky.
  2. Přidejte žloutek a studenou vodu, vypracujte pevné těsto.
  3. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit do lednice.

Příprava náplně

  1. Slaninu opečte nasucho na grilovací ploše při středně vysoké teplotě dozlatova a dokřupava. Odložte stranou.
  2. Gril otřete, ponechte asi 1 lžíci tuku. Přidejte na tenké plátky nakrájený pórek a tymián. Osolte, opepřete a za občasného míchání na mírném plameni restujte, dokud pórek nezměkne, pozor však aby příliš nezhnědnul.
  3. Přendejte do mísy, nechte vychladnout. Vmíchejte slaninu a sýr Gruyère.

Těsto – druhá fáze

  1. Vychlazené těsto krátce propracujte, rozválejte na pomoučené ploše do tloušťky asi 3 mm.
  2. Pomocí válečku přeneste do máslem vymazané formy. Přitlačte ke dnu i stěnám a zarovnejte okraje.
  3. Vidličkou těsto několikrát propíchněte, aby se při pečení netvořily bubliny.
  4. Přikryjte pečicím papírem, zatěžkejte (např. suchou čočkou nebo fazolemi) a pečte při 180 °C asi 10 minut.
  5. Vyjměte z grilu, odstraňte papír a zátěž, nechte zchladnout.

Zapečení

  1. Do předpečeného těsta rozprostřete náplň.
  2. V míse prošlehejte vejce, žloutek a smetanu. Osolte, opepřete.
  3. Nalijte na náplň (nesmí sahat až po okraj) a pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud quiche nezíská objem a nezezlátne.
  4. Před podáváním nechte alespoň 15 minut vychladnout.

Zanechte komentář